INTERVIU. Dumitru Coman, directorul general al Chimcomplex, mizeaza pe oameni, inovatie, echilibru si onoare in afaceri

SC Chimcomplex SA Borzesti anunță finalizarea unei investiții de peste 14 milioane de euro care îi permite să-și reducă semnificativ costurile energetice, anunță directorul companiei, inginerul Dumitru Coman. Centrala Cogenerare II, considerata un varf al tehnologiei la nivel mondial, produce 7,5 Megawati putere, mai mult decât consuma intreg orasul Onesti. De altfel, societatea Chimcomplex traverseaza cea mai fasta perioada din istoria sa recenta, inregistrand un profit peste asteptari si diversificandu-si piata de desfacere.

Directorul General al Chimcomplex, ing. Dumitru Coman

Directorul General al Chimcomplex, ing. Dumitru Coman

Despre evolutia societatii si perspectivele de business ne-a vorbit in cadrul unui interviu chiar directorul general al SC Chimcomplex SA, ing. Dumitru Coman.

REVOLUTIE TEHNOLOGICA

REPORTER: Care sunt motivele pentru care ati realizat aceasta investitie?

Ing. Dumitru Coman: Chimcomlex si-a propus in ultimii 25 de ani o dezvoltare sanatoasa, pe principiul de eficienta economica, iar integrarea tehnlogica si de utilitati a constituit baza pentru aceasta dezvoltare.

Chiar daca la mijlocul anilor ‘90 a avut loc o revolutie tehnologica in domeniul electrolizei cu membrane schimbatoare de ioni, dupa ce in anii 2000 presiunea costurilor cu energia a afectat semnificativ performanta economica a Chimcomplex. In acest context, echipa Chimcomplex a adoptat o solutie ingenioasa, practic o idee revolutionara in domeniul asigurarii de utilitati.

Daca vorbim despre prima instalatie de cogenerare pusa in functiune in anul 2009, as vrea sa va spun ca aceasta a reprezentat o creatie proprie.

Ideea s-a nascut in cadrul acestei echipe si a fost dezvoltata cu un partener din strainatate, Turbomach, care a asigurat punerea in functiune a instalatiei care in anul 2010 a primit, de altfel, un premiu de excelenta pentru instalatia cu cele mai mari economii si cu cea mai inalta eficienta energetica din proiectele finantate de catre BERD in perioada 2009-2010. BERD a oferit ca premiu nu doar un glob de cristal pentru aceasta investitie ci si un cec de 375.000 de euro.

REPORTER: Cum functioneaza statia de cogenerare?

Ing. Dumitru Coman: Prima dintre ele, cea din 2009, a avut particiularitatea de a fi o integrare de cogenerare cu electroliza cu membrana schimbatoare de ioni in utlilizarea unui combustibil dual – gazele naturale si hidrogenul produs in cogenerare. In ceea ce priveste instalatia de cogenerare numarul 2, pusa in functiune in mai 2015, testele au aratat ca eficienta globala depaseste 91 la suta.

TEHNOLOGIE DE TOP

REPORTER: Aveti satisfactia ca ceea ce a aparut ca un studiu despre o tehnologie revolutionara intr-o revista de specialitate dumnevoastra ati si pus in practica la Onesti.

Ing. Dumitru Coman: Ne bucuram acum sa constatam ca ceea ce intr-o revista de specialitate a ajuns asa ca un element de mare inovatie, deja in anul 2007 se finaliza ca si conceptie si in anul 2009 era pus in functiune la noi, la Chimcomplex.

Literatura de specialitate si ingineri din domeniul energetic considera ca in momentul de fata o astfel de strategie pe termen lung care sa prevada valorificarea energiilor neconventionale – vant si soare – poate sa constituie un suport al viitorului.

O instalatie de electroliza generatoare de hidrogen ar putea functiona paralel cu actualele sisteme si magistrale de gaze naturale. Cum? Prin valorificarea dioxidului de carbon rezultat de la centralele de ardere a gazelor natural, trecerea acestui dioxid de carbon cu ajutorul hidrogenului prin reconversia sub forma de gaze naturale, sub forma de gaz metan, prin asa numitul procedeu de metanizare, deci dioxidul de carbon si hidrogenul se poate readuce sub forma de gaze naturale bineinteles printr-un aport energetic.

Ei, daca acest aport energetic provine din energia solara sau a vantului putem spune ca pe termen lung mentine in functiune ambele sisteme de energie – circulatia energiei.

Intreaga literatura de specialiatea spune ca energia viitorului se va invarti in jurul hidrogenului. Cred ca cercetarea inginereasca va avea multe de spus si suntem bucurosi ca in aceasta evolutie Chimcomplex a avut o putere de anticipatie si ca prin gandirea echipei de aici a dezvoltat un astfel de concept.

Acest concept este intr-o teza de doctorat si speram sa si prezentam in curand cu acordul doctorandului aceasta descriere stiintifica a tehnologiei promovata la Chimcomplex in domeniul cogenerarii de inalta eficienta, repet, prin integrarea valorificarii energiilor din cogenerare cu combustibil dual, hidrogen plus gaze natural, cu un consumator de inalta eficienta.

Practic, liantul dintre cele 3 componente – cogenerare 1, cogenerare 2 si electroliza il asigura hidrogenul, energia electrica si energia termica.

RECTUTARI DE PE BANCILE SCOLII

REPORTER: La ce va ganditi cand spuneti investitie in oameni?

Ing. Dumitru Coman: Investia in oameni inseamna in primul rand crearea unei perspective a carierei. Inseamna o instruire permanenta, inseamna posibilitatea de a atrage, dezvolta, atat numarul cat si valoarea specialistilor in acasta fabrica. Foarte multe platforme industriale au beneficiat de-a lungul timpului de valoarea specialistilor de la Chimcomplex.

Aici este o adevarata scoala si speram ca in perioada urmatoare sa mentinem cei mai buni specialisti prin oferta pe care o avem. Avem un parteneriat deosebit cu Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi din Onesti, un parteneriat benefic atat pentru Chimcomplex cat si pentru scoala. Noi deschidem portile elevilor pentru practica industrial si trebuie sa va spun ca am si recrutat deja specialisti formati la acest liceu. Recent am angajat cinci absolventi de liceu pe profil energetic.

REPORTER: Ce oferiti scolilor?

Ing. Dumitru Coman: Am oferit cu diverse ocazii, plecand de la nevoile scolii, diverse echipamente care sunt potrivite pentru procesul didactic al liceului. Acelasi lucru il avem in momentul de fata in dezvoltare cu Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi, cu colectivul Facultatii de Inginerie Chimica, asa cum avem o buna colaborare cu facultatile din Universitatea Politehnica Bucuresti, in mod special cu cele de profil energetic, automatizari dar mai ales cu Facultatea de Chimie Industriala.

Credem ca aceste parteneriate ne pot asigura atat noua cat si partenerilor nostri posibilitatea de a dovedi ca si in aceasta tara o cariera in domeniul de inalta pregatire universitara este posibila si este o cariera in care poti sa folosesti aceste cunostinte de inalt nivel.

Analizele efectuate pana acum cu cadrele didactice de la liceu si facultate au dovedit ca avem un potential bun al colaborarii pe termen lung. De altfel, Chimcomplex se poate mandri ca nu utilizeaza in activitatea sa personal necalificat.

REPORTER: De ce fel de specialisti aveti nevoie din liceu si universitati aici la Chimcomplex?

Ing. Dumitru Coman: Principala meserie din Chimcomplex este aceea de operator chimist, avand in vedere specificul fabricii noastre, dar bineinteles ca avem nevoie de mecanici, sudori, personal din zona de automatizari, electricieni si lista poate continua.

REPORTER: Si elevii care invata aceste meserii vin sa faca practica la dumnevoastra?

Ing. Dumitru Coman: Sigur, am reusit sa obtinem printr-un efort deosebit pe care directorul liceului l-a facut inclusiv autorizarea Ministerului Invatamantului pentru a dezvolta aceste clase cu astfel de profil pentru ca disparusera paradoxal din calificarile pe care orasul Onesti le oferea.

Au reaparut, ne bucuram, avem un contact cu tinerii si la liceu dar si la universitate, transmitand mesajul nostru ca totusi ingineria chimica nu este o meserie usoara.

REPORTER: Mai exista in zona fabrici care ar putea atrage astfel de specialisti?

Ing. Dumitru Coman: In momentul de fata in Onesti nu exista fabrici care sa caute aceste meserii, ma refer in primul rand la inginer chimist sau automatizari, insa nu acesta vrem sa constituie un avantaj pentru noi, ci ceea ce le putem oferi noi.

REPORTER: Cati angajati aveti acum la Chimcomplex?

Ing. Dumitru Coman: Astazi, la Chimcomplex sunt 727 de angajati iar cum activitatea mecanica este externalizata in cadrul unui colectiv unde Chimcomplex este suta la suta actionar, respective A5, in total suntem apoximativ 800 de salariati.

REPORTER: Daca Chimcomplex va urma acelasi trend pozitiv, cati noi angajati va avea fabrica in urmatorii ani?

Ing. Dumitru Coman: Probabil ca an de an in afara de cei care vor trebui sa inlocuiasca personalul care trebuie sa iasa la pensie, pe care il estimam undeva la 60-70 de persoane, cred ca vom mai angaja 40 – 50 de persoane. Este posibil asadar sa depasim 100 de angajari pe an.

Acum doi ani si jumatate am angajat spre exemplu 15 absolventi de facultate si deja de-asta am si incercat sa nu parcurgem doar procesul final de recrutare, ci sa incercam sa avem o comunicare inclusiv in amfiteatrele facutatii sau in salile de clasa ale liceului sau cu ocazia practicii industriale pe care acestia o desfasoara la noi. Si au fost inclusiv deplasari la unitatile de invatamant, unde le-am prezentat filme si le-am povestit despre ceea ce este astazi Chimcomplex si ceea ce isi propune sa devina impreuna cu ei.

REPORTER: Putem intra aici intr-o alta discutie, daca curricula universitara este adaptata la nevoile dumnevoastra sau altfel spus ale pietei reale.

Ing. Dumitru Coman: Nu este, bineinteles. Nu a existat din acest punct de vedere o strategie nationala care sa echilibreze structura de invatamant aprobata cu ceea ce este necesar in piata muncii. Asa cum stiti, invatamantul a fost iradiat de multe lucruri de natura comerciala, devenind o afacere in sine.

Totusi, am gasit suficienta intelegere la nivelul Universitatii din Iasi cat si la Universitatea din Bucuresti incat sa putem include in programele de invatamant si lucrurile de care vor avea nevoie viitorii absolventi atunci cand vor veni la o fabrica asa cum este Chimcomplex.

REPORTER: Va multumesc!

Interviu realizat in Iunie 2015